wtorek, 19 października 2021

Proste Pączki

 U nas dziś  w kuchni królowały pączki i donuty, a to za sprawą fajnej gotowej mieszanki na pączki. Postanowiłam ją wypróbować bo jeżeli można sobie ułatwić pracę w kuchni to dlaczego nie? Mimo, że uwielbiam gotować i poświęcam na gotowanie sporo czasu to czasami lubię iść na łatwiznę, dlatego lubię mieć w szafkach gotowe półprodukty po które mogę sięgać kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś pysznego. I w tym wypadku się nie zawiodłam Pączki wychodzą znakomite! Mega pulchne, mięciutkie. Mimo, że jest to mieszanka na pączki to możemy z niej przygotować również kolorowe donuty. Dzieciaki będą zachwycone! Świetny produkt od marki Polskie Młyny, która w swojej ofercie ma wiele innych gotowych mieszanek na wypieki między innymi na wspaniałe chleby pizzę, racuchy, gofry czy ciasta. Kosztują naprawdę niewiele, a jakość jest znakomita, na pewno każdy wypiek będzie udany i poradzi sobie z nim każdy nawet jeżeli kuchnia to nie jego królestwo. Podzielę się z wami linkiem do sklepu, gdzie można nabyć produkty od Polskie Młyny Kliknij tutaj


Na każdym opakowaniu znajduje się sposób przygotowania w kilku krokach.
Ja z jednej porcji (mieszanki) przygotowałam 6 paczków i 8 donutów
Do przygotowania jednego i drugiego będziemy potrzebować
15 gramów świeżych drożdży
80 ml letniego mleka
50 gramów roztopionego masła lub margaryny
2 jajka
I mieszankę na pączki od Polskie Młyny

Do misy miksera wsypujemy mieszankę na pączki domowe, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto około 6 minut, następnie przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto przekładamy na blat, krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm.
Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, w przypadku donutów na środku wykrawamy dodatkowo dziurkę np. za pomocą kieliszka.
Porcje na pączki formujemy w dłoniach, nadając kształt kulki i lekko spłaszczamy.


Całość ponownie przykrywamy ręcznikiem kuchennym na około 15-20 minut.
Następnie smażymy na głębokim tłuszczu.
Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane wypieki możemy po prostu oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub zrobić polewę z czekolady.
Aby uzyskać  różowy lukier dodałam odrobinę różowego barwnika spożywczego.
Polewa czekoladowa to roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z odrobiną mleka.
 Smacznego :) 
 Przetestowałam również mieszankę na chleb który okazał się bardzo smaczny, a przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy dodać do mieszanki wodę i drożdże, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia następnie upiec w piekarniku.
Mieszanki na chlebek i pączki oraz inne wypieki do nabycia 👉 Tutaj








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz