czwartek, 21 października 2021

Zupa dyniowo serowa

 Sezon na dynię w pełni więc nie mogło zabraknąć zupy krem z dyni. Całkiem nowa receptura tym razem z dodatkiem wyrazistego w smaku sera co okazało się rewelacyjnym połączeniem . Zupa znikła w mig i wszystkim bardzo posmakowała

4-5 porcji
300 gramów puree z dyni
1 średni ziemniak około100 gramów
2 średnie marchewki około  200 gramów
Kawałek pora około 50 gramów
100 gramów sera cheddar ewentualnie inny wyrazisty w smaku ser
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 duże ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
Duża szczypta papryki wędzonej
sól
Do podania
50 gramów sera pleśniowego typu lazur 
3 łyżki oleju

Marchewki i ziemniaki kroimy w kostkę, por na plasterki.
Przekładamy do garnka polewamy olejem i smażymy co jakiś czas mieszając około 10 - 15 minut. 
Pod koniec smażenia dodajemy puree z dyni, posiekany czosnek i przyprawy, jeszcze chwilkę przesmażamy. Następnie wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i całość gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Gdy warzywa będą już miękkie całość miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy starty na drobnych oczkach tarki żółty ser. Zupę stawiamy ponownie na palnik ciągle mieszając podgrzewamy do momentu aż ser się całkowicie rozpuści.
Ser pleśniowy ścieramy na tarce i posypujemy zupę w momencie podania.
Podajemy z grzanką.
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz