Przepyszne bułeczki dyniowe. Mega pulchne i mięciutkie idealne na śniadanie na słodko z powidłami lub dżemem. Dodatek dyni sprawia że długo zachowują świeżość i świetnie smakują na następny dzień.
12 dużych bułek
600 gramów mąki użyłam Szymanowskiej pszennej
300 ml letniego mleka
25 gramów świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 gramów upieczonej dyni (puree)
50 gramów masła
Do letniego mleka wkruszyć drożdże dodać cukier i łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Do misy miksera wsypujemy przesianą przez sito mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży i wszystko chwilę mieszamy na małych obrotach miksera używając haka do wyrabiania ciast drożdżowych.
Następnie dodajemy puree z upieczonej dyni wyrabiamy ciasto na najwyższych obrotach miksera około 10 minut. Po tym czasie dodajemy roztopione wcześniej masło i dalej wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od brzegów miski, będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto będzie mocno kleiste możemy dodać 1 lub dwie łyżki mąki.
Przykrywamy ręcznikiem kuchennym odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość około 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i krótko zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy na 12 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę i obwiązujemy sznurkiem do żywności w taki sposób aby nadać kształt dyni.
Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 - 25 minut.
Zaraz po wystudzeniu zdejmujemy sznurki.
Do wypieku tych bułek wykorzystałam mąkę Szymanowską od Polskie Młyny którą z czystym sumieniem wam polecam. Wspaniała jakoś, bielutka, a tak puszyste drożdżowe ciasto już mi dawno nie wyszło.
Mąkę można zakupić sklepie👉Tutaj
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz