piątek, 22 października 2021

Domowe sushi

Zwolenników tego przysmaku nie brakuje. Przygotowanie sushi w domowym zaciszu wbrew pozorom nie jest trudne . Świetna opcja na spotkania towarzyskie czy na romantyczną kolację. U nas te pyszne rolki zagościły już na dobre i serwujemy je przy każdej nadarzającej się okazji :) 

4-5 rolek
250 gramów ryżu
Zalewa do ryżu
7 łyżek octu ryżowego
4 łyżki cukru
1 solidna łyżeczka soli 
Dodatki które ja użyłam ale wiadomo że można je dobierać według uznania
tuńczyk w sosie własnym (odcedzony z zalewy) 
wędzony łosoś około 100 g
paluszki surimmi około 4 sztuki
pół opakowania kremowego serka białego
odrobinę wasabi
Kawałek awokado
Papryka czerwona
Ogórek zielony
Marchewka
Szczypiorek
Dodatkowo
4-5 płatów nori

Wszystkie składniki na zalewę do ryżu dokładnie mieszamy.

Gotowanie ryżu
Ryż zalewamy zimną wodą i mieszamy, wodę odlewamy. Czynność powtarzamy trzykrotnie.
Następnie ryż zalewamy ponownie zimną wodą i odstawiamy na około 30 minut.
Po tym czasie wodę odlewamy,  ryż znów zalewamy wodą (zimną) tak około 1 cm nad powierzchnią ryżu.
Ryż doprowadzamy do wrzenia, gdy woda się zagotuje zmniejszamy płomień do minimum. powinno tylko lekko "mrugać".
Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut.( Nie podnosimy pokrywki)
Po tym czasie nie podnosząc pokrywki ryż zdejmujemy z palnika odstawiamy na kolejne 20 minut.
Następnie dodajemy zalewę octową i dokładnie całość mieszamy.

Warzywa kroimy w cienkie długie paseczki.

Na macie do zwijania sushi układamy plastry nori (śliską stroną do dołu)
Zwilżonymi dłońmi rozkładamy równomiernie porcję ryżu (na grubość około 1 cm) zostawiamy 3 cm wolnego miejsca od drugiego brzegu.
Brzeg smarujemy delikatnie wasabi i smarujemy warstwą serka, następnie układamy po kolei paski ogórka zielonego, marchewki, układamy rybę, paprykę czy awokado.

Za pomocą maty zwijamy całość w zwarty rulon.
Następnie kroimy na plasterki.
Podajemy z sosem sojowym  i marynowanym imbirem.
Nam posmakował też sos teriyaki

Smacznego :) 

Inspiracja na sushi z bloga gotuję bo lubię .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz