Sprawdzony przepis na wspaniałą warstwową sałatkę z tuńczykiem i ryżem. Sprawdziła się już na niejednym spotkaniu towarzyskim, ale czasami robię ją też na kolację.
100 gramów ugotowanego ryżu
4 średniej wielkości ogórki konserwowe
5 jajek
1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym około 150 g ( można dać więcej około 200 g)
4 łyżki majonezu
garść szczypiorku
Opcjonalnie 1 łyżka ketchupu i garść tartego żółtego sera
Ogórki kroimy w kosteczkę.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy następnie oddzielamy żółtka od białek.
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy.
Szczypiorek drobno siekamy.
W salaterce układamy kolejno👇
Połowę porcji ryżu
Ogórki konserwowe
Smarujemy majonezem
kukurydzę
Opcjonalnie smarujemy cienką warstwą ketchupu
Kolejną porcję ryżu
Smarujemy majonezem
Tuńczyk
Posiekane drobno białka jajek
Smarujemy majonezem
Drobno posiekane żółtka jajek
Szczypiorek
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz