środa, 13 października 2021

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z maślanymi kurkami

Wspaniałe medaliony z polędwiczki wieprzowej podane ze smażonymi na maśle kurkami. Bardzo prosty i szybki sposób przygotowania (nie licząc czasu marynowania mięsa). Sprawdzą się  na obiad jak i na wykwintną kolację. 

1 polędwiczka wieprzowa
200 gramów kurek
1 cebula
około 40 gramów zimnego masła
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz
sok z połowy małej cytryny
 Marynata do mięsa
3-4 łyżki oleju
słodka papryka 1 płaska łyżeczka
pieprz
duża szczypta czosnku granulowanego
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie maggi)
2-3 gałązki rozmarynu(opcjonalnie)
Przyprawy mieszamy z olejem  Oczyszczoną z błon polędwiczkę kroimy w centymetrowe plastry lekko rozbijamy nadgarstkiem. Każdy medalion obtaczamy dokładnie w marynacie,  przekładamy do miski wraz z rozmarynem i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 1-2 godziny.
Kurki oczyszczamy z piasku.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Rozgrzewamy mocno patelnię i wkładamy zamarynowane medaliony z  polędwiczki. Smażymy na dużym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, Następnie przekładamy na talerz i przykrywamy.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę  następnie dodajemy oczyszczone kurki przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy co jakiś czas  mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy zimne masło i posiekany czosnek. Całość jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając.
Przed podaniem posypujemy posiekana natką pietruszki.
Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz