Bardzo kremowy sernik dyniowy na czekoladowym spodzie z polewą karmelową i orzechami. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, jednak przed krojeniem musi swoje odstać w lodówce.
blaszka o średnicy 22 cm
Na spód
150 g biszkoptów
3 solidne łyżki kremu czekoladowego (nutella)
Sernik
1 kg sernika twarogowego mielonego ( z wiaderka)
4 jajka M
300 g puree z pieczonej dyni
Duży budyń waniliowy 60 g
1płaska łyżeczka przyprawy do piernika
pół szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
dodatkowo Pół puszki masy kajmakowej
2-3 łyżki mleka
Orzechy do posypania
Biszkopty miksujemy z kremem czekoladowym. Mieszanka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Gdy masa będzie mało kleista dodajemy więcej kremu czekoladowego.
Przesypujemy na dno foremki i mocno ugniatamy np za pomocą szklanki.
Jajka wraz z cukrem miksujemy na gęstą pianę.
Do osobnej miski przekładamy ser, puree z dyni, olej, budyń i przyprawę do piernika. Całość miksujemy chwilkę tylko do połączenia składników.
Masę serową dodajemy do ubitych jajek łyżka po łyżce cały czas miksując na średnich obrotach miksera.
Na koniec masa będzie dość rzadka ale taka powinna być.
Całość wylewamy na spod biszkoptowy.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1 i pół godziny na 3 poziomie piekarnika.
Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin (7-8) najlepiej na noc.
Masę kajmakową dokładnie mieszamy z mlekiem i rozprowadzamy równomiernie na wierzchu dobrze schłodzonego sernika.
dodatkowo posypujemy dowolnymi orzechami. U mnie pistacje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz