Wytrawna tarta z trzema serami i gruszką to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Połączenie wyrazistych w smaku serów i słodkiej gruszki okazało się bardzo trafione i wszystkim bardzo posmakowało.
Ciasto kruche
300 g mąki pszennej tortowej
1 jajko
150 g masła
2 łyżki gęstej śmietany
pół łyżeczki soli
Nadzienie
pół krążka sera typu camembert
Pół krążka sera wędzonego twarogowego
1 kulka sera mozarella
1 gruszka
pół czerwonej cebuli
kilka oliwek zielonych
Sos śmietanowy
100 m l słodkiej śmietanki
2 jajka M
50 ml mleka
sól
pieprz
Opcjonalnie do podania posiekane orzechy użyłam pistacje
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy w miarę szybko tylko do połączenia składników w jednolitą masę. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na na okrąg trochę większy jak naczynie do tarty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem formy , nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż się lekko przyrumieni około 30 minut.
W między czasie dokładnie mieszamy składniki na sos śmietanowy.
Sery i gruszkę kroimy na plasterki, cebulę w piórka, oliwki na połowę lub drobniej.
Tarte wyciągamy z piekarnika na spód wylewamy sos śmietanowy, na wierzchu układamy na przemiennie plastry sera i gruszki.
Dodajemy cebulkę i oliwki.
Całość ponownie wstawiamy do do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem opcjonalnie posypujemy dowolnymi orzechami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz