ok. 600 gram ziemniaków
2 czubate łyżki mąki
1 duże jajko
1 średnia cebula
sól
pieprz
Wędzony żółty ser lub oscypek według uznania
300 gram boczku wędzonego parzonego
Olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodajemy przyprawy mąkę i jajko dokładnie mieszamy.
Następnie na dobrze rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki masy ziemniaczanej formując placki. smażymy z każdej strony na złoty kolor
Boczek kroimy w kostkę lub cienkie paseczki i przesmażamy na suchej patelni.
Ser zetrzeć na tarce.
Na każdy placek nakładamy podsmażony ciepły boczek, posypujemy startym serem.
Możemy dodatkowo chwilkę zapiec w piekarniku.
Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz