piątek, 15 marca 2019

Placki po zbójnicku

Klasyczne placki ziemniaczane z dodatkiem przesmażonego boczku i wędzonego sera 
ok. 600 gram ziemniaków
2 czubate łyżki mąki
1 duże jajko
1 średnia cebula
sól
pieprz
Wędzony żółty ser lub oscypek według uznania
300 gram boczku wędzonego parzonego
Olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę  obrać i zetrzeć na tarce, dodajemy przyprawy mąkę i jajko dokładnie mieszamy.
Następnie na dobrze rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki masy ziemniaczanej formując placki. smażymy z każdej strony na złoty kolor 
Boczek kroimy w kostkę lub cienkie paseczki i przesmażamy na suchej patelni.
Ser zetrzeć na tarce.
Na każdy placek nakładamy podsmażony ciepły boczek, posypujemy startym serem.
Możemy dodatkowo chwilkę zapiec w piekarniku.
Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz