poniedziałek, 11 marca 2019

Zwijane bitki z ogórkiem kiszonym

Tym razem przygotowując bitki postanowiłam je zwinąć po prostu z kiszonym ogórkiem  Kruche w aromatycznym sosie własnym z dodatkiem sporej ilości cebuli.
8  małych roladek
około 800/900 gramów szynki lub łopatki wieprzowej
4 ogórki kiszone 
300 gramów cebuli
sól
pieprz
słodka papryka czerwona
duży ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
smalec
Mąka pszenna

Szynkę pokroić na 8 kawałków każdy tak o wadze, następnie rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do mięsa na bardzo cienkie kotleciki. 
Przyprawiamy solą i pieprzem,  na każdym plastrze układamy połowę kiszonego ogórka i zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczką. następnie panierujemy w mące.
W brytfannie lub dużej głębokiej patelni roztopić dużą łyżkę smalcu, przekładamy roladki i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka lub dużą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodajemy do mięsa. Chwilę przesmażamy aż cebula zmięknie.
Wlać 2 szklanki bulionu, dusimy pod przykryciem do miękkości co jakiś czas obracamy roladki. W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn bulionem lub wodą z dodatkiem odrobiny maggi lub sosu sojowego.
Miękkie roladki przekładamy na bok.
Powstały sos przecedzamy przez sito dodajemy musztardę doprawiamy do smaku.
Delikatnie zaciągamy mąką.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń