niedziela, 3 marca 2019

Roladki z kurczaka w sosie potrawkowym

Delikatne roladki z nadzieniem z przesmażonego na maśle pora W klasycznym sosie potrawkowym, a do tego obowiązkowo ryż i groszek z marchewką. Do przygotowania sosu idealny będzie rosół który pozostał z obiadu.
3 porcje
Roladki
3 kawałki fileta z kurczaka każdy po ok. 100 gram
100 gram pora biała cześć
łyżeczka masła
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Sos
ok. 50 gram masła
2 solidne łyżki mąki pszennej
500 ml rosołu
3 łyżki soku z cytryny
2 żółtka
Dodatkowo
mieszanka groszek z marchewką ok 200 gram (u mnie mrożone)
łyżka masła
łyżeczka mąki pszennej
sól
cukier

Por myjemy i kroimy na drobne półplasterki, następnie przesmażamy na maśle przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, odstawiamy.
Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety, brzegi nieco cieniej, przyprawić solą i pieprzem
Na środku każdego plastra mięsa układamy przesmażony por.
Boki zakładamy do środka i zwijamy w roladkę.


 Tak przygotowane roladki możemy ugotować na dwa sposoby.
1. Na parze
W tym celu układamy w naczyniu do parowania potraw, przykrywamy i parujemy ok 30/35 minut.
2. Gotowane w bulionie.
Do rondla lub garnka wlewamy bulion/rosół taką ilość aby roladki były do połowy zanurzone , wkładamy mięso i przykryć pokrywką, gotujemy na małym ogniu ok. 20/30 minut.
Sos
 W garnku roztopić masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie wlać rosół i dalej energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, zagotować i wyłączyć.
Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny i cienkim strumieniem wlewamy do sosu ciągle mieszając. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

Warzywa
Na patelni roztopić masło dodać rozmrożoną mieszankę, chwilę przesmażamy od czasu do czasu mieszając, możemy podlać kilkoma łyżkami wody.
Miękkie warzywa przyprawiamy odrobiną soli i cukru, dodajemy mąkę, ponownie chwilkę mieszamy aż zgęstnieją.

Przepis ukazał się w gazetce Przyślij Przepis








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz