środa, 6 marca 2019

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to danie które pochodzi z mojego regionu czyli Wielkopolski. Proste a zarazem mega smaczne :) Ziemniaki najczęściej gotowane w mundurkach do tego twaróg ze śmietaną i cebulką doprawione solą i pieprzem.Mniam czego chcieć więcej :) 
250 gramów twarogu półtłustego
200 gramów kwaśnej śmietany 18% lub 12%
 1 cebula biała średnia 
sól
grubo mielony pieprz


Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Ser ugniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, pokrojoną cebulę i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy.
Dobrze jest odstawić na jakiś czas aby smaki się przegryzły.

Można również dodać pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypior.

Ziemniaki dokładnie wyszorować następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Można również ziemniaki upiec w piekarniku wtedy dokładnie umyte układamy na blaszce i pieczemy około 1 godzinę, zależy od rodzaju i wielkości ziemniaków.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Wspaniały przepis nie znałam takiego zapraszam na blog https://mojewyroby.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń