Spód
150 gram krakersów
80 gram masła
Nadzienie
250 ml. słodkiej śmietanki minimum 30 %
1 płaska łyżka cukru pudru
100 gram białej czekolady
4 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
50 gram wiórków kokosowych
50 gram płatków migdałów
50 gram wafelków śmietankowych
Dodatkowo
3 łyżki dżemu truskawkowego
2 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek
masło do wysmarowania naczynia do tarty
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
Krakersy rozdrabniamy tak aby miały konsystencję piasku.
Wafelki rozdrobnić, można posiekać nożem lub krótko zmiksować.
Mleko lekko podgrzać,dodać masło i połamaną na kawałki białą czekoladę podgrzewamy ciągle mieszając aż czekolada się całkowicie rozpuści. Uważamy aby się nie zagotowało.Odstawiamy i studzimy.
Masło roztopić i dodajemy do pokruszonych krakersów.
Dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do tarty. Bardzo starannie dociskamy.Włożyć do lodówki.
Nadzienie
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie ciągle miksując wlewamy wolno rozpuszczoną czekoladę.
Do tak przygotowanej masy wsypujemy wiórki kokosowe, płatki migdałów oraz pokruszone wafelki dokładnie mieszamy.
Przygotowany wcześniej spód tarty smarujemy dżemem, wykładamy masę raffaello i wyrównujemy, część masy (ok.3 łyżki )odkładamy do zrobienia kuleczek.
Wierzch tarty posypujemy wiórkami kokosowymi.
Z odłożonej masy formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych, układamy na tarcie do dekoracji.
Całość przekładamy ponownie do lodówki i schładzamy ok. 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz