piątek, 1 marca 2019

Filet z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Kolejne danie do przygotowania w kilka chwil. Filet z kurczaka, aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnku z płynącym serem mozzarella.


3 kawałki fileta z kurczaka każdy tak ok.130 gram
1 puszka pomidorów w puszce (kawałki) 400 gram
1 kulka sera mozzarella w zalewie
pół średniej cebuli
opcjonalnie pół stronka czerwonej papryki
przyprawa do kurczaka
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
sól
odrobina cukru
 pieprz
1/3 szklanki  wody wymieszanej z łyżką mąki pszennej

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę
Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy 3,4 minuty z każdej strony.
Przekładamy na talerz, odstawiamy na bok.
Na tej samej patelni i tłuszczu krótko przesmażamy cebulę z papryką,dodajemy pomidory i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Całość gotujemy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy wodę z mąką, mieszamy aż sos nieco zgęstnieje.
Do przygotowanego sosu dodajemy wcześniej podsmażonego fileta z kurczaka.
Na każdym kawałku mięsa układamy po 2 grubsze plasterki sera mozzarella, przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusimy do momentu aż sos się rozpuści.
Podjemy z ryżem lub makaronem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz