Cudowne chrupiące warstwy ciasta filo z nadzieniem warzywnym. Pycha :) Smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym.
1 opakowanie ciasta filo 6 arkuszy
200g pieczarek
300 g brokuł
1 mała czerwona papryka
1 średnia cebula
3 jajka L
80 g startego żółtego sera
2 łyżki masła
sól
pieprz
1 duży ząbek czosnku
Cebulę podsmażyć na maśle następnie dodać pokrojone na plasterki pieczarki, smażymy aż pieczarki się lekko przyrumienią.
Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę, dalej całość podsmażamy aż papryka nieco zmięknie. Na koniec dodajemy brokuły pokrojone na mniejsze części przyprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem.
Całość jeszcze krótko przesmażamy.
W miseczce mieszamy olej z wodą (potrzebujemy około 70ml mieszanki 50/50)
Dno i boki foremki smarujemy odrobiną tłuszczu,
następnie pierwszy arkusz ciasta filo za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką wody z olejem.
Układamy w foremce tak aby ciasto wystawało za brzegi foremki.
Następnie smarujemy kolejne arkusze ciasta mieszanką oleju z wodą i układamy w foremce jeden na drugim ale w taki sposób aby rogi ciasta nie zachodziły na siebie.
Do tak przygotowanej tarty przekładamy podsmażone warzywa, mieszamy jajka z tartym serem, wlewamy równomiernie na warzywa.
Całość przykrywamy ciastem filo i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni i pieczemy około 20-25 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz