niedziela, 31 lipca 2022

Karkówka po hawajsku

 Przepyszna karkówka pieczona w marynacie z warzywami i ananasem. 



6 plastrów karkówki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 duża cebula
1 mała młoda cukinia
4 plastry ananasa użyłam świeżego
sól
pieprz
Marynata
6 łyżek gęstej śmietany
4 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu
2 łyżeczki przyprawy curry
szczypta soli
dodatkowo kilka plastrów żółtego sera

Plastry karkówki rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać.
Papryki pokroić na paseczki, cebulę w grubsze piórka, ananasa i cukinię w dużą kostkę.
Plastry karkówki ułożyć na blaszce lub włożyć do naczynia do zapiekania.
Każdy kawałek mięsa posmarować 2-3 łyżkami marynaty.
Wszystkie warzywa wraz z ananasem wymieszać ze sobą i rozłożyć równomiernie na wierzchu.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do180 - 190 stopni.
Pieczemy pod przykryciem około 1 godzinę.
Po tym czasie dodać ser żółty i zapiekać jeszcze 10 -15 minut już bez przykrycia.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz