niedziela, 11 września 2022

Red velvet cake

 Pyszne i efektowne ciasto. Oryginalnie z kremem na bazie serka kanapkowego ja jednak postawiłam na klasykę czyli krem śmietankowy z mascarpone. Ciasto nasączyłam obficie likierem amaretto. 

Zapraszam po moją wersję tego prostego do wykonania ciasta.

średnica 20 cm
2 i pół szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
pół łyżeczki soli
3 jajka M
1 i pół szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka kefiru
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
połowa płaskiej łyżeczki czerwonego barwnika w proszku

Krem
750 ml śmietanki 36 %
250 g serka mascarpone
3 śmietan fix
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru

Opcjonalnie 
Amaretto do nasączenia
figi lub inne owoce do dekoracji

Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać cukier i sól, dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlać kefir, olej, dodać jajka. Całość wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
Następnie składniki mokre wlać do składników suchych i dokładnie wymieszać. Ocet wymieszać z sodą i szybko przelać do przygotowanej masy. Na koniec dodać barwnik i ponownie wymieszać do połączenia składników. W między czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masę na ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika. Piec około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia. Ściąć "górkę"  pokruszyć i odłożyć na bok. Pozostałe ciasto przekroić na trzy równej grubości blaty.
Wszystkie składniki na krem przełożyć do misy miksera i ubić na gęsty krem.
Blaty ciasta nasączać likierem amaretto i przekładać na przemiennie kremem śmietanowym.
 Całość udekorować pokruszonym ciastem, rozetkami z kremu i owocami.
Wstawić do lodówki na kilka godzin

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz