niedziela, 23 października 2022

Krem sułtański

Ten deser miał swoje pięć minut w czasach PRL-u . To zaledwie dwa główne składniki śmietanka i kakao, wzbogacony rodzynkami. Bardzo prosty deser do przygotowania w kilka chwil. Co najważniejsze Pyszota !

4-5 sztuk w zależności od wielkości  deserków
500 ml śmietanki kremówki
3 płaskie łyżki ciemnego kakao
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego
około 100 g rodzynek

Rodzynki namoczyć we wrzątku lub w wersji dla dorosłych w rumie. Jeśli nie przepadasz za rodzynkami można użyć innych bakalii .

Śmietankę wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ubić na gęsty krem.
Bitą śmietanę podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao i zmiksować do połączenia składników dodać rodzynki i wymieszać ( trochę rodzynek odkładamy do dekoracji)
Do pucharków nałożyć najpierw ciemny krem następnie jasny posypać resztą rodzynek. 
Wstawić do lodówki na jedną godzinę. 
Gotowe !!!
Smacznego :)






1 komentarz: