wtorek, 25 października 2022

Domowy paprykarz szczeciński

Przygotowanie domowego paprykarzu jest bardzo łatwe i nie kosztuje dużo. Pyszna domowa konserwa z ryby i ryżu w pomidorach. Smak i jakość nieporównywalne z tym które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Można przygotować większą ilość i zawekować w słoiki. 


100 gramów ryżu użyłam paraboliczny
około 150 g wędzonej ryby u mnie makrela
1 duża cebula
2 średniej wielkości marchewki około 150 g
1 pietruszka
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
spora szczypta ostrej papryki
1 mały ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka cukru
3-4 łyżki oleju
Około 150 m l wody lub bulionu

Ryż ugotować.
Cebulę pokroić w kosteczkę, marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę zeszklić na oleju następnie dodać  marchewkę i pietruszkę całość chwilę podsmażać. Następnie dodać bulion lub wodę, rozdrobniony czosnek i przyprawy.  Całość gotować około 10 minut aż warzywa nieco zmiękną.
Do warzyw dodać obraną z ości i skóry drobno pokrojoną rybę, ugotowany ryż i przecier pomidorowy. Całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.
Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. 

Paprykarz można zrobić z podwójnej porcji i zawekować w słoiki.
Jeszcze gorący paprykarz przełożyć do słoików zakręcić i obrócić do góry dnem pozostawić do wystudzenia. Na drugi dzień pasteryzować słoiki gotując we wrzątku około 20 - 30 minut 
w zależności od wielkości słoików.

Ja lubię jak w paprykarzu jest dużo ryżu jeżeli  wolisz wersję z mniejszą ilością ryżu to proponuję na początek dać tylko połowę opakowania.
Smacznego :)








1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne jednak ja zrobiłam bez dodatku cukru

    OdpowiedzUsuń