czwartek, 27 października 2022

Spaghetti Bolognese

 Spaghetti Bolognese chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Jednak ilu kucharzy tyle receptur, tak więc  podzielę się z wami moim przepisem na ten słynny makaron. Sprawdzony wiele razy bardzo smaczny zawsze każdemu smakuje i bez dokładek się nie obejdzie.


500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
 2 średniej wielkości marchewki 
1 mała puszka pomidorów krojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
około 3/4 szklanki wody
przyprawy
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki cukru
około 300 g makaronu 

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na kilku łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, wymieszać. Mięso podsmażać co jakiś czas mieszając około 10 minut.
Do podsmażonego mięsa  dodać startą na dużych oczkach tarki marchewkę i przyprawy. 
Całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę.
Wlać wodę, dodać pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy.
Garnek lub patelnię przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 30 minut.
 Makaron w między czasie ugotować według instrukcji na opakowaniu.
 Podawać z tartym parmezanem.
Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz