Spaghetti Bolognese chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Jednak ilu kucharzy tyle receptur, tak więc podzielę się z wami moim przepisem na ten słynny makaron. Sprawdzony wiele razy bardzo smaczny zawsze każdemu smakuje i bez dokładek się nie obejdzie.
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
2 średniej wielkości marchewki
1 mała puszka pomidorów krojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
około 3/4 szklanki wody
przyprawy
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki cukru
około 300 g makaronu
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na kilku łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, wymieszać. Mięso podsmażać co jakiś czas mieszając około 10 minut.
Do podsmażonego mięsa dodać startą na dużych oczkach tarki marchewkę i przyprawy.
Całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę.
Wlać wodę, dodać pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy.
Garnek lub patelnię przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 30 minut.
Makaron w między czasie ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Podawać z tartym parmezanem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz