4 pałki (podudzia) z kurczaka
3-4 duże ziemniaki
ok 300 - 400 gramów białej kapusty
ok. 200 gramów pieczarek
1 średnia cebula
Ulubione przyprawy do kurczaka u mnie mieszanka ⤑ sól, wegeta, papryka czerwona, majeranek, kurkuma, pieprz, czosnek granulowany
olej
Podudzia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięso.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Można też dzień wcześniej namoczyć w solance będą bardzo kruchutkie i soczyste.
Ziemniaki obrać i pokroić na grubsze plastry.
Mniejsze pieczarki pokroić na ćwiartki większe na grube plastry.
Kapustę i cebulę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i przyprawiamy solą, pieprzem, wegetą czosnkiem w proszku i dokładnie mieszamy.
Mieszankę warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jeżeli przygotowujemy większą ilość można użyć blaszki z wyposażenia piekarnika.
Podudzia z kurczaka obsmażamy na patelni z każdej strony następnie układamy na warzywach. Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlać pół szklanki wody wymieszać i wlać do naczynia żaroodpornego .
Całość przykryć folią aluminiową.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy 20-30 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 - 30 minut.( piekę na drugim poziomie od dołu piekarnika)
Po tym czasie zdjąć folię, podudzia obrócić na drugą stronę i pieczemy do momentu aż się przyrumienią.
Smacznego :)
Polecam równie pyszne➥ Kurczak pieczony na ryżu
⬇
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz