5 małych deserków
1 średni i dojrzały banan
100 gramów białego zwykłego ryżu
250 ml. wody
250 ml. mleka
1 płaska łyżka kakao
2 łyżki cukru
szczypta soli
Mleko z wodą i cukrem zagotować, wsypać ryż doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień do bardzo małego. Ryż gotujemy do miękkości co jakiś czas mieszając aby się nie przypalił.
Banana rozgniatamy widelcem na miazgę.( można skropić odrobiną soku z cytryny dzięki czemu zachowa swój kolor i nie ściemnieje).
Ryż studzimy i miksujemy na jednolitą masę, następnie dzielimy na dwie równe części.
Do jednej części dodajemy kakao, do drugiej rozgniecionego banana. Dokładnie mieszamy lub ponownie miksujemy.
Masy kolejno przekładamy do pucharków.
Wstawić na chwile do lodówki. Deserki możemy przygotować dzień wcześniej i mamy rano pyszne zdrowe śniadanie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz