Popularne kokosowe batoniki bounty w domowej wersji. Bez sztucznych i zbędnych dodatków. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu nie licząc chłodzenia.
Ok. 20 szt małych batoników.
150 ml. mleka kokosowego
70 gram masła lub oleju kokosowego
2 łyżki miodu
200 gramów wiórków kokosowych
Ok pół tabliczki czekolady plus łyżeczka masła
Twardą część mleka kokosowego zmiksować z wodą aby powstała jednolita konsystencja.
Odmierzyć 130 ml. i przełożyć do garnuszka wraz z masłem i miodem.
Podgrzewamy aż masło i miód się rozpuszczą, nie gotujemy.
Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać
Przygotowaną masę wstawić na jakieś pół godzinki do lodówki aby nieco stężała.
Po tym czasie wyciągamy i lepimy batoniki moje miały kształt szyszki, łyżkę masy ściskałam w dłoni. Odkładamy na tacę lub blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia czy talerz.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem lub olejem kokosowym.
Batoniki polać rozpuszczoną czekoladą i wstawić ponownie do lodówki
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz