piątek, 20 marca 2020

Sznycelki z kurczaka w cieście szpinakowym

 Pyszna propozycja na obiad dla tych którym znudziły się tradycyjne kotlety z kurczaka.Soczyste sznycelki z kurczaka otulone pysznym ciastem naleśnikowym z dodatkiem szpinaku. 
5 sztuk
300 gramów fileta z kurczaka
150 gramów szpinaku mrożonego rozdrobnionego (waga przed rozmrożeniem)
2 jajka M
1 i pół szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
sól 
czosnek granulowany

Do rozmrożonego szpinaku dodać mleko, jajka, mąkę, olej doprawić solą i czosnkiem granulowanym. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Masa powinna być bardzo gęsta w razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Filet z kurczaka dzielimy na mniejsze części moje miały tak każdy ok 60 gramów.
Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać większą ilość oleju .
Każdy sznycelek zanurzyć w gęstym cieście szpinakowym i przełożyć na gorący tłuszcz.
Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz