Do przygotowania steków ze schabu najlepszy będzie kawałek mięsa z widocznymi przerostami tłuszczu dzięki temu mięso nie będzie suche po usmażeniu
Plastry schabu każdy 2 cm. gruby
kopiasta łyżka masła + łyżka oleju
sól
grubo mielony pieprz
Masło czosnkowe
100 gramów masła
2 średnie ząbki czosnku
szczypta soli
kopiasta łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Masło czosnkowe
Bardzo miękkie masło mieszamy z zieloną pietruszką, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ja przekładam masło do rękawa cukierniczego z tylką ,następnie wyciskam na tackę małe rozetki i wkładam do zamrażalnika. Zamrożone przekładam do woreczka i sięgam kiedy tylko potrzebuję.
Ale można też zawinąć masło w folię formując rulon i pózniej zamrożone pokroić ostrym nożem na kawałki.
Można też takie masło włożyć do pojemniczków na lód z wyposażenia lodówki wyłożonego wcześniej folią spożywczą.
Steki ze schabu
Plastry schabu nacinamy z jednej strony nożem w "kratkę".
Na patelni rozgrzać solidną łyżkę masła z łyżką oleju włożyć mięso przyprawić solą i grubo mielonym pieprzem, smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę można przykryć pokrywka.
Aby się upewnić czy steki są dosmażone nacinamy lekko nożem jeżeli płyn który wypłynie z mięsa będzie różowy to wydłużamy czas smażenia.
Podajemy z kawałkiem masła czosnkowego.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz