Na ciasto
300 gramów mąki pszennej tortowej
3 jajka M
1 szklanka cukru 250 ml
450 gramów szpinaku rozdrobnionego mrożonego
1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka brzoskwiniowa
Brzoskwinie w syropie 400 gramów po odsączeniu
300 ml śmietanki słodkiej minimum 30%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka brzoskwiniowa
Ciasto
Szpinak rozmrozić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, cukier dodajemy stopniowo.
Do ubitej piany z jajek wlewamy wolnym strumieniem cały czas miksując olej, tylko do połączenia składników.
Do masy dodajemy szpinak ponownie krótko miksujemy do połączenia składników.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i dodać do masy szpinakowej miksujemy ostatni raz do połączenia składników.
Dno formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Pianka brzoskwiniowa
Galaretkę zalać 250 ml wrzątku dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem na gęsty krem.
Brzoskwinie zmiksować wraz bardzo zimną prawie tężejącą galaretką na gładki mus, dodajemy do ubitej śmietanki i krótko miksujemy do połączenia składników. Piankę wkładamy do lodówki aby lekko stężała
Z przestudzonego ciasta szpinakowego odcinamy wierzch, odkładamy.
Spód ciasta włożyć z powrotem do foremki i przekładamy lekko tężejącą piankę brzoskwiniową, wyrównujemy łyżką wierzch.
Włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Odkrojony wierzch ciasta szpinakowego kruszymy i posypujemy wierzch ciasta.
Dekorujemy według uznania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz