czwartek, 26 marca 2020

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

Z mięsa i warzyw z rosołu możemy wyczarować rewelacyjny pyszny pasztet. Dobrze przyprawiony i podany z ogóreczkiem to istne niebo w gębie. Super pomysł na wykorzystanie resztek po rosołowych. Czyli nic się nie zmarnuje i mamy pyszny dodatek do kanapek.
ok 400-500 gramów mięsa z rosołu
250 gramów warzyw z rosołu(marchewka,pietruszka,seler)
1 średnia cebula
2 jajka M
2-3 czubate łyżki bułki tartej
wegeta
pieprz
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1 łyżka majeranku
duża szczypta imbiru
Mały ząbek czosnku
1 łyżka smalcu lub masła

Na patelni roztopić łyżkę smalcu i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
Mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce do mielenia mięsa(można dwa razy) wraz z podsmażoną cebulą  lub zblendować za pomocą blendera.( jeżeli masa jest bardzo sucha to dodajemy kilka łyżek rosołu)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Żółtka dodajemy do zmielonego mięsa i warzyw wraz z bułką tartą i przyprawami. 
Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników .
Wszystko przekładamy do foremki/ naczynia do zapiekania.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut.
Pasztet przed krojeniem powinien być bardzo dobrze schłodzony. 
Najlepiej włożyć do lodówki na noc.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz