ok 400-500 gramów mięsa z rosołu
250 gramów warzyw z rosołu(marchewka,pietruszka,seler)
1 średnia cebula
2 jajka M
2-3 czubate łyżki bułki tartej
wegeta
pieprz
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1 łyżka majeranku
duża szczypta imbiru
Mały ząbek czosnku
1 łyżka smalcu lub masła
Na patelni roztopić łyżkę smalcu i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
Mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce do mielenia mięsa(można dwa razy) wraz z podsmażoną cebulą lub zblendować za pomocą blendera.( jeżeli masa jest bardzo sucha to dodajemy kilka łyżek rosołu)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Żółtka dodajemy do zmielonego mięsa i warzyw wraz z bułką tartą i przyprawami.
Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników .
Wszystko przekładamy do foremki/ naczynia do zapiekania.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut.
Pasztet przed krojeniem powinien być bardzo dobrze schłodzony.
Najlepiej włożyć do lodówki na noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz