500 gramów mąki pszennej tortowej
7 gramów suchych drożdży lub 25 gramów świeżych
350 ml. mleka
3 łyżki roztopionego masła lub oleju
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
Świeże drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem. Suche drożdże można dodać bezpośrednio do suchych składników.
Do miski przesiać mąkę dodać sól, roztopione masło, wymieszać.
Następnie dodajemy mleko z drożdżami, lub samo mleko w przypadku suchych drożdży, ponownie mieszamy.
Całość przekładamy na stolnicę i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Przekładamy z powrotem do miski przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy odrywamy po kawałku i formujemy bułeczki ( ja użyłam wagi aby były mniej więcej równe i każda miała tak po ok. 80 gramów)
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykryć ręcznikiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Do piekarnika wkładamy naczynie/ miseczkę żaroodporne z zimną wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem rozkładamy dodatki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok 15-20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz