ok. 30 sztuk
200 gramów sera twarogowego
200 gramów mąki pszennej
200 gramów mocno zimnego masła
1 jajko M
szczypta soli
Mąkę z solą przesiać na stolnicę zrobić dołek i wbić jajko następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kostkę masła .
Zagnieść ciasto tylko do połączenia składników. Staramy się to zrobić dość szybko ciasto nie lubi długiego wyrabiania.
Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na połowę każdą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Blat i wałek podsypać niedużą ilością mąki.
Jeżeli ciast bardzo się lepi podsypać mąką lecz jak najmniejszą ilością.
Z rozwałkowanego blatu ciasta wykroić kółka moje miały średnicę 10 cm.
Następnie każdy złożyć na połowę i jeszcze raz na połowę, powstaną ciastka w kształcie trójkąta.
Każde ciastko smarujemy za pomocą pędzelka mlekiem i maczamy w cukrze.
Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 12-13 minut . Ciastka powinny mieć ładny zloty kolor.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz