piątek, 27 marca 2020

Twarogowe ciasteczka gęsie łapki

  Pyszne twarogowe ciasteczka zaledwie z kilku składników. Kruchutkie w konsystencji po upieczeniu przypominające ciasto francuskie. Proste do wykonania lecz potrzebują trochę czasu na schłodzenie.

ok. 30 sztuk
200 gramów sera twarogowego
200 gramów mąki pszennej
200 gramów mocno zimnego masła
1 jajko M
szczypta soli
  Mąkę  z solą przesiać na stolnicę  zrobić dołek i wbić jajko następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kostkę masła .
Zagnieść ciasto tylko do połączenia składników. Staramy się to zrobić dość szybko ciasto nie lubi długiego wyrabiania.


 Ciasto formować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5-6 godzin  najlepiej na noc. Dobrze schłodzone ciasto ładnie listkuje jak ciasto francuskie.

 Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na połowę każdą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Blat i wałek podsypać niedużą ilością mąki.
Jeżeli ciast bardzo się lepi podsypać mąką lecz jak najmniejszą ilością.
Z rozwałkowanego blatu ciasta wykroić kółka moje miały  średnicę 10 cm.
Następnie każdy złożyć na połowę i jeszcze raz na połowę, powstaną ciastka w kształcie trójkąta.

Każde ciastko smarujemy za pomocą pędzelka mlekiem i maczamy w cukrze.
Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Włożyć ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 12-13 minut . Ciastka powinny mieć ładny zloty kolor.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz