Spód
2 średniej wielkości banany
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 jajka M
3-4 łyżki ksylitolu
Masa jogurtowa
500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego
100 ml. mleka
6 łyżek nasion chia
3 łyżki ksylitolu
1 łyżka żelatyny bez przypraw
Frużelina malinowa
250 gramów malin mrożonych
2-3 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml. wody
Spód
Wszystkie składnik na spód brownie zmiksować na jednolitą masę tak aby nie było żadnych grudek.
następnie przelać do tortownicy o średnicy 18 cm.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Pieczemy ok 40 -50 minut.
Ciasto wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masa jogurtowa
Jogurt miksujemy z ksylitolem następnie dodajemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinkę aby nasiona napęczniały .
Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody, pozostawić na ok 10 minut. Następnie lekko podgrzać aby była płynna i wmiksować do masy jogurtowej.
Spód brownie można ostrożnie przekroić na połowę( ciasto jest bardzo delikatne) lub pozostawić w całości jeżeli wolimy grubszy spód.
( Ja przekroiłam.)
Przekrojony spód przełożyć z powrotem do foremki, wyłożyć masę jogurtową i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Frużelina malinowa
Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody odstawić aby napęczniała
Maliny przełożyć do garnka zasypać cukrem wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu, maliny puszczą sporo soku, zagotować. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody wlać do malin wymieszać, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy, następnie studzimy.
Następnie wykładamy na schłodzony torcik.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz