12 sztuk
2 szt. placków tortilli
250 gramów mięsa wołowego na tatar
1 średnia cebula
2 duże ogórki kiszone
kilka grzybków w occie
1 łyżka musztardy
sól
pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
3-4 łyżki wody gazowanej
opcjonalnie kilka kropel maggi
Ogórki kiszone, cebulę i grzybki kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Do miski przekładamy mieso na tatar dodajemy pokrojone warzywa, przyprawiamy musztardą, solą pieprzem, wlać wodę i olej.
Wszystko dokładnie wyrabiamy aby składniki się połączyły.
Farsz dzielimy na dwie równe części.
Na blacie rozkładamy 2 placki tortilli na każdej rozkładamy równomiernie farsz zostawiając 1 cm margines i zwijamy w rulon.
Tak przygotowaną tortillę zawijamy ściśle w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinkę.
Po schłodzeniu wyjmujemy z folii i kroimy na 2 cm. kawałki.
W każdy kawałek wbijamy wykałaczkę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz