czwartek, 26 marca 2020

Domowy kebab

Kebab jak z budki w domowym wydaniu. Czyli potrawa z cyklu wiem co jem. Można podawać na różne sposoby  w chlebku pita, bułce czy tortilli z dodatkiem ulubionych dipów i dużą ilością warzyw.
6 szt dużych udek z kurczaka ze skórą  ok. 1 kg 300 gr
Przyprawa do kebaba /gyrosa
pół szklanki oleju
2 duże ziemniaki/bataty
5 szt grubych patyczków do szaszłyków

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Jeżeli mamy uda z kością należy kostki wyciąć.
Udka rozbijamy tłuczkiem do mięsa, większe kawałki kroimy na połowę.
Przyprawę do kebaba wymieszać z olejem.
Każdy kawałek mięsa obtoczyć obficie w marynacie i przełożyć do pojemnika ,zamknąć i pozostawić najlepiej na noc lub minimum 1-2 godziny.

Po tym czasie na blaszce do pieczenia ułożyć koło siebie dwie połówki ziemniaka, wbijamy pionowo patyczki do szaszłyków ostrą stroną do góry.
Następnie nabijamy zamarynowane wcześniej mięso, kawałek po kawałku dobrze dociskając.
Na ostatni kawałek mięsa nabijamy pół ziemniaka który będzie trzymał całą konstrukcję.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wkładamy blaszkę z naszym  kebabem na najniższy poziom, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, po ok. 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.
Warto wstawić do piekarnika naczynie z gorącą wodą lub wlać szklankę wody bezpośrednio na blaszkę aby mięso się zbytnio nie wysuszyło.
Po upieczeniu mięso zostawiamy jeszcze na chwilę w piekarniku aby odpoczęło.
Smacznego :)







1 komentarz: