ok 10 placuszków
3/4 szklanki kaszy manny błyskawiczna
1 małe jajko
pół szklanki mleka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Kaszę zalewamy mlekiem, mieszamy dokładnie i odstawiamy do napęcznienia na ok. 15 minut.
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę
Do napęczniałej kaszki dodajemy resztę składników wraz z żółtkiem i ponownie dokładnie mieszamy. Dodać pianę z białka i delikatnie wymieszać. (ciasto będzie gęste i lejące)
Średnio rozgrzaną patelnię smarujemy olejem łyżką nakładamy porcje ciasta.
Zmniejszamy płomień na mały i smażymy placuszki gdy pojawią się charakterystyczne bąbelki przewracamy na drugą stronę, smażymy kolejne 3,4 minuty aż będą złote.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz