Ok 10-12 sztuk
250 gramów sera twarogowego półtłustego
1 szklanka mąki ( szklanka o pojemności 250 ml.)
pół szklanki mleka
1 jajko L
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego( opcjonalnie)
szczypta soli
Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem następnie dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Następnie dodajemy mleko ponownie mieszamy.
Na koniec wsypać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia mieszamy na jednolita masę.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju.
Nakładać za pomocą łyżki porcje ciasta formujemy okrągły placek i smażymy na średnim ogniu z każdej strony na zloty kolor.
Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pyszne z dżemem, miodem owocami sezonowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz