12 sztuk.
2 szt. placków z tortilli
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2 kopiaste łyżki serka typu almette naturalny
kilka liści sałaty lodowej
2 garście kukurydzy z puszki
2 ogórki konserwowe
1 mała cebula czerwona
Oliwki do dekoracji.
Tuńczyka odsączyć z zalewy.
Ogórka konserwowego kroimy w cienkie paseczki.
Cebulę kroimy w cieniutkie pół plasterki.
Kukurydzę odsączyć.
Wszystkie powyższe składniki dzielimy na dwie równe części.
Na blacie rozkładamy placki tortilli, każdy smarujemy równomiernie serkiem almette ( po 1 kopiastej łyżce na każdy) zostawiając 1 cm. margines.
Następnie rozkładamy po całej powierzchni placka liście sałaty, ogórki, cebulę, kukurydzę na koniec tuńczyka.
Tortillę zwijamy w rulon ( możemy dodatkowo w połowie zwijania przesmarować placek wzdłuż serkiem)
Zwinięte placki tortilli zawijamy ściśle w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinke.
Po tym czasie kroimy na 2 cm. kawałki, wbijamy wykałaczkę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz