sobota, 14 marca 2020

Odchudzony bigos

Przepyszny i aromatyczny bigos w odchudzonej wersji. Jedna solidna porcja to tylko 270 kalorii. Więc idealny dla osób na dietach odchudzających.
4 porcje
ok. 600 gramów kiszonej kapusty
250  gramów pieczarek
1 średnia cebula ok. 40 gramów
150 gramów włoszczyzny użyłam mrożonej
60 gramów przecier pomidorowy
30 gramów olej rzepakowy ok. 2 łyżki
250 gramów fileta z kurczaka
sól
pieprz
1 łyżka majeranek
pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
szczypta cukru
 4-5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 duży ząbek czosnku
Mocno kwaśną kapustę przepłukujemy, następnie zalewamy zimną wodą tyle aby zakryła kapustę.
Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy do miękkości.
W między czasie na patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone na plasterki pieczarki dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
Gdy pieczarki puszcza sok dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i czosnkiem chwilę smażymy już bez przykrycia i dodajemy włoszczyznę.
Całość dusimy aż warzywa będą miękkie.
Do ugotowanej kapusty dodajemy zawartość patelni wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem całość mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu ok. pół godzinki aby się smaki przegryzły. Jednak jak to zazwyczaj bywa w przypadku bigosu najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz