2 małe chlebki upieczone w jednorazowych foremkach o o pojemności ok. 600 ml
300 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 gramów mąki pszennej tortowej
30 gramów świeżych drożdży lub 7 g. suchych
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka soli
500 ml. letniej wody
60 gramów siemienia lnianego
70 gramów pestek słonecznika
Jeżeli używamy świeżych drożdży to pokruszyć do miseczki dodać cukier, łyżkę mąki i trzy łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilkę gdy zaczną pracować dodajemy do mąki.
Suche drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki.
Mąki przesiać do miski dodajemy resztę składników i bardzo dokładnie mieszamy.
Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Foremki do pieczenia wysmarować olejem i obsypać bułką tartą lub mąką.
Wyrośnięte ciasto ponownie dokładnie mieszamy i przekładamy do dwóch foremek. możemy posypać na wierzchu dodatkowo ziarnami.
Odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia ok 15 minut.
W między czasie piekarnik nagrzać do 250 stopni.
Wkładamy wyrośnięte chlebki pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka.
Chlebki po upieczeniu wyciągamy z foremek i studzimy na kratce.
Można włożyć chlebki jeszcze na ok 5-10 minut bez foremek do piekarnika aby spód chlebków był chrupiący.
Piekłam na drugim poziomie od dołu piekarnika.
Jeżeli chlebek od góry się za bardzo przypieka to można przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz