W tej wędlinie użyłam łącznie ok. 650 gramów mięsa i warzyw ale proporcje można zmieniać w zależności jak lubimy. Można też zwiększyć ilość dodatków lub zmniejszyć ilość galarety.
350 gramów mięsa z rosołu
300 gramów warzyw ( marchew z rosołu, kukurydza, papryka czerwona konserwowa)
1 litr wody
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
szczypta kurkumy
szczypta sproszkowanego czosnku
2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
80 gramów żelatyny
2 plastikowe butelki ( moje były o pojemności 1 i pół litra)
Mięso z rosołu dzielimy na większe części.
Paprykę konserwową i marchewkę pokroić w większą kostkę.
W garnku zagotować wodę wraz z przyprawami.
Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Gotowy wywar przecedzić do miski, wsypać żelatynę dokładnie wymieszać aż się całkowicie rozpuści.
Następnie dodajemy pokrojone warzywa i mięso, całość mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Zimne wkładamy do lodówki.
Schładzamy aż bardzo mocno zgęstnieje ale nie będzie całkowicie zastygnięte.
Mieszamy aby składniki były równomiernie rozłożone i nie opadały na dno.
Butelki obcinamy gdzieś w połowie wysokości, wkładamy woreczki. Wypełniamy mocno zgęstniałą galaretką, woreczki szczelnie zawiązać.
Włożyć ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia najlepiej na noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz