2-3 białe kiełbasy w zależności od wielkości
ok 250 gramów boczku wędzonego
1 mała cebula
ok pół litra zakwasu na żurek
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz
wegeta
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe (duże)
4-5 kulek ziela angielskiego
1 pełna łyżka chrzanu (opcjonalnie można pominąć)
Bulion warzywny ok 1 litr
Jajka ilość według uznania
Kiełbasę kroję w średniej grubości plasterki, boczek i cebule w kostkę.
Do garnka dodaję łyżkę masła, boczek i cebulę, smażę chwilę co jakiś czas mieszając aż boczek się lekko przyrumieni.
Następnie dodaję pokrojoną białą kiełbasę i dalej krótko podsmażam.
Gdy wszystko jest już podsmażone wlewam bulion dodaję ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i odrobinę wegety.
Całość gotuję około 20 minut na małym ogniu.
Po tym czasie wlewam żurek wolnym strumieniem dodaję czosnek i majeranek. doprowadzam tylko do wrzenia, nie gotuję żur traci wtedy na smaku. Doprawiam jeszcze chrzanem, mieszam i gotowe:)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz