wtorek, 31 marca 2020

Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa obowiązkowo pojawia się  u nas na każde święta i imprezy. Przepis na galaretkę drobiowa z udek, ale można też przygotować z fileta z kurczaka. Nieraz gotuję na połówce kurczaka. Często też w ten sposób wykorzystuję mięso pozostałe z rosołu i jest pyszna kolacja. 



Na 7-8 sztuk potrzebujemy 
3-4 ćwiartki z kurczaka
2 marchewki 
1 średnia pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kilka kulek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
wegeta
szczypta kurkumy (opcjonalnie)
sól
Żelatyna według opisu na opakowaniu jest to zazwyczaj ok 6 łyżek na litr wywaru.

Mięso dobrze wypłukać w zimnej wodzie.
Następnie zalewamy zimną wodą tyle aby przykrywała mięso, Wstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia, zbieramy powstałą pianę łyżką cedzakową.
Dodajemy przyprawy, obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa.
Zmniejszamy płomień i gotujemy na bardzo małym ogniu tak jak rosół 1,5 godziny do dwóch godzin.
Następnie mięso i warzywa wyciągamy i studzimy.
Gorący wywar przecedzić przez gęste sito i dodać żelatynę ( 6 łyżek na litr) dokładnie wymieszać. Nie gotujemy ! 
Uda z kurczaka obieramy z kości i skóry, kroimy na mniejsze kawałki.
Pojemniczki do galaretek dekorujemy np.
można włożyć zieloną pietruszkę, plasterki jajka, zielony groszek, kukurydzę, czy marchewkę z gotowania wywaru)
Wybrane składniki do dekoracji układamy na dnie pojemniczków, następnie rozkładamy pokrojone mięso.
Wszystko zalewamy wywarem z żelatyną.
Studzimy i zimne wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Smacznego:)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz