środa, 1 kwietnia 2020

Babka bananowa

Bardzo prosta do zrobienia babka bananowa. Wystarczy wszystkie składniki zmiksować i do piekarnika. Smaczna do herbaty czy kawy. Fajny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych brązowych bananów.
Foremka o wymiarach 26/12 cm.(może być troszkę większa moja babka była dość wysoka)
4 średnie banany ok. 350 gramów po obraniu( bardzo dojrzałe)
300 gramów mąki pszennej tortowej
2 jajka L
120 gramów cukru
130 ml. oleju
25 gramów mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 ml mleka
szczypta soli

Opcjonalnie 1 łyżka kakao+1 łyżka mleka

Tutaj przygotowałam babkę pół na pół z kakaem, ale można zrobić oczywiście w jednym smaku.
Jeżeli chcemy zrobić mieszaną to zmiksowane ciasto dzielimy na połowę i do jednej części dodajemy kakao z mlekiem, mieszamy. Do foremki najpierw wlać ciasto jasne, następnie ciemne i za pomocą widelca ruchem spiralnym wymieszać ciasto.

Przepis podstawowy
Banany podzielić na mniejsze części włożyć do miski, dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę tak aby nie było żadnych grudek. Ciasto powinno być gładkie.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Grzałki góra-dół bez termoobiegu.
Po wystudzeniu babkę można polukrować lub oblać czekoladą.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz