piątek, 24 kwietnia 2020

Tosty z chałki

Tosty z chałki to pyszny sposób na wykorzystanie chałki z poprzedniego dnia ale równie dobrze można zrobić ze świeżo upieczonej. Zazwyczaj piekę dwie chałki z tego przepisu na→➤ Chałka drożdżowa celowo aby na drugi dzień przygotować pyszne i proste śniadanie.
1 porcja
1 jajko L
4 łyżki mleka
3 kromki chałki
łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka oleju
Do podania
dżem , konfitura, miód, świeże owoce lub inne ulubione dodatki

W głębokim dużym talerzu rozbełtać jajko z mlekiem na jednolitą masę.
Włożyć kromki chałki, obracamy aby pieczywo wchłonęło  masę jajeczną.
Na patelni roztopić masło z olejem.
Włożyć kromki chałki i smażymy na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.
Nam najlepiej smakują podane na słodko.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz