czwartek, 23 kwietnia 2020

Chałka drożdżowa

Puszysta i mięciutka chałka drożdżowa na kefirze. Może być z kruszonką lub bez jak kto lubi. Pyszna do porannej kawy lub z kubkiem mleka posmarowana dżemem lub masłem.
Przepis na 2 chałki
500 gramów mąki pszennej tortowej
30 gramów drożdży świeżych
60 gramów masła
200 ml kefiru lub maślanki
100 ml mleka
1 jajko L
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i zalać letnim mlekiem. Odstawić na chwilę do momentu aż drożdże zaczną pracować.( pojawią się charakterystyczne bąbelki)
W między czasie masło roztopić w rondelku i wystudzić.
Do miski przesiać mąkę dodać sól, wymieszać.
Wlać gotowy zaczyn z drożdży, mleko i kefir lub maślankę, wbić jajko.
Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto do połączenia składników  następnie wlać zimne ewentualnie letnie ale nie gorące masło i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i mięciutkie. Można w razie potrzeby jeżeli ciasto będzie zbyt luzne  dosypać łyżkę lub dwie mąki.
Ciasto przekładamy do miski i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilkę zagniatamy dzielimy na połowę.
Każdą połówkę dzielimy na trzy w miarę równe części.
Z każdego kawałka formujemy rulon o długości ok 30 cm.
Z trzech takich rulonów zaplatamy warkocz.
Zaplecione chałki przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach, przykryć ręcznikiem kuchennym  i odstawić ponownie do wyrośnięcia..
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wyrośnięte chałki smarujemy roztopionym masłem lub rozbełtanym żółtkiem . Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika bez termoobiegu do ładnego zrumienienia.

Kruszonka
100 gramów masła
100 gramów mąki
50 gramów cukru
Pokrojone masło rozcieramy w dłoniach wraz z mąką i cukrem aż składniki się połączą. Nadmiar kruszonki zamrażam na następny raz :)
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz