3 duże jajka L
50 gramów mąki pszennej
50 gramów cukru
30 gramów mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 łyżek dżemu wiśniowego
250 ml. słodkiej śmietanki 30%
125 gramów serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100 gramów czekolady deserowej
łyżka masła
4-5 łyżek mleka
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy .
Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.
Mąki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Wsypujemy do ubitej piany raz po razie za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia przełożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni.( moje 37/32 cm.)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 12 minut.
Upieczony biszkopt wyciągamy zdejmujemy z blaszki od razu zdjąć papier do pieczenia i przekroić biszkopt na połowę wzdłuż dłuższego brzegu.
Jeszcze ciepłe blaty układamy na dwóch osobnych ręcznikach kuchennych i zwijamy w rolady.
Odkładamy do wystudzenia.
W między czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone na sztywny krem.
Przestygnięte rolady delikatnie odwijamy i smarujemy każdą dżemem i rozkładamy po połowie kremu śmietanowego. Ponownie zwijamy w roladę.
Zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Po schłodzeniu roladki odwijamy i kroimy na kilka części każdy tak ok, 7-8 cm.
Czekoladę łamiemy na kawałki przekładamy wraz z mlekiem i masłem do garnka i podgrzewamy do momentu aż się składniki rozpuszczą.
Polewą czekoladową polewamy każdą roladkę i wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz