środa, 29 kwietnia 2020

Kotlety Twardowskiego

Pomysł na przygotowanie pysznego obiadu ze schabu zamiast tradycyjnych kotletów schabowych. Soczyste roladki schabowe wypełnione farszem maślano-serowym zasmakują każdemu.
3 porcje
3 plastry schabu każdy tak ok. 130 gramów
90 gramów masła
150 gramów żółtego sera
sól
pieprz
jajko + mąka+ bułka tarta do panierowania
Tłuszcz do smażenia


Plastry schabu rozbijamy jak na kotlety za pomocą tłuczka do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach  i połączyć z masłem.
Z gotowej masy maślano-serowej uformować w dłoniach trzy wałeczki.
Każdy wałeczek układamy na środku rozbitych kotletów.
Mięso składamy na połowę jak pieroga.
Brzegi zbijamy dokładnie tłuczkiem aby pózniej farsz podczas smażenia nie wyciekł.
Następnie boki podwinąć i w dłoniach uformować podłużne  roladki coś na kształt wrzeciona.
Uformowane kotlety panierujemy kolejno w mące jaJku i bułce tartej.
Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni.
Kotlety najpierw smażymy na średnio rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor. 
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na  blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na każdym kotlecie cienkie plasterki zimnego masła i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok.15-20 minut.
Smacznego :)

4 komentarze: