3 porcje
3 plastry schabu każdy tak ok. 130 gramów
90 gramów masła
150 gramów żółtego sera
sól
pieprz
jajko + mąka+ bułka tarta do panierowania
Tłuszcz do smażenia
Plastry schabu rozbijamy jak na kotlety za pomocą tłuczka do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połączyć z masłem.
Z gotowej masy maślano-serowej uformować w dłoniach trzy wałeczki.
Każdy wałeczek układamy na środku rozbitych kotletów.
Mięso składamy na połowę jak pieroga.
Brzegi zbijamy dokładnie tłuczkiem aby pózniej farsz podczas smażenia nie wyciekł.
Następnie boki podwinąć i w dłoniach uformować podłużne roladki coś na kształt wrzeciona.
Uformowane kotlety panierujemy kolejno w mące jaJku i bułce tartej.
Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni.
Kotlety najpierw smażymy na średnio rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na każdym kotlecie cienkie plasterki zimnego masła i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok.15-20 minut.
Smacznego :)
apetycznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńzapowiada sie naprawde pysznie! :) wnetrze roladek bardzo intryguje :)
OdpowiedzUsuńPolecam nam smakowało :)
Usuń