6 porcji
300 gramów mięsa mielonego
200 gramów makaronu użyłam kokardki
150 gramów włoszczyzny użyłam mrożonej
1 papryka czerwona
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów krojonych + 1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
oregano ok 1 łyżka
1 duży ząbek czosnku
Sos beszamel
60 gramów masła
50 gramów mąki tortowej
500 ml. mleka
sól
malutka szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo
ok.150 gramów startego żółtego sera
Makaron gotujemy al'dente nie może być rozgotowany będzie jeszcze się gotował podczas zapiekania.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju lub oliwy.
Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem.
Całość smażymy aż mięso zmieni kolor następnie wlać . pół szklanki wody i dusimy aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy.
Następnie dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, oregano i pokrojony na plasterki ząbek czosnku. Jeszcze chwilkę gotujemy.
Na koniec dodajemy włoszczyznę i pokrojoną na paseczki paprykę.
Dalej całość dusimy od czasu do czasu mieszamy aż warzywa nieco zmiękną.
Sos beszamel
Masło przekładamy do garnka podgrzewamy aż się rozpuści następnie wsypujemy mąkę i mieszamy gdy składniki się połączą wlewamy mleko i energicznie mieszamy najlepiej rózgą kuchenną. Całość podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszamy aby nie było grudek i się nie przypaliło, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy, doprawiamy solą i gałką muszkatołowa.
Ugotowany makaron przekładamy do naczynia do zapiekania u mnie wymiary 29/21 cm.
Na makaron wykładamy równomiernie sos.
Na wierzch polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni zapiekamy 20-25 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut będzie się lepiej kroiła na porcje.
Smacznego :)
My też uwielbiamy własnie zjadłam kawałek hihi :)
OdpowiedzUsuń