sobota, 4 kwietnia 2020

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Swojski chlebek zawsze najlepszy! Ten jest bardzo łatwy do zrobienia bez wyrabiania wystarczy składniki wymieszać lyżką i odstawić do wyrośnięcia. Mój jest z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika posypany sezamem i czarnuszką.
2 chlebki w foremkach aluminiowych pojemność ok 600 ml.

300 gramów mąki żytniej chlebowej
200 gramów mąki pszennej tortowej
30 gramów drożdży świeżych
550 ml. mocno ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
70 g siemienia lnianego
70 g pestek słonecznika
do posypania
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka ziaren czarnuszki

Drożdże pokruszyć do miseczki zasypać cukrem i odstawić aż się całkowicie rozpuszczą.
Do miski wsypać mąki i resztę składników wraz z płynnymi drożdżami oprócz sezamu i czarnuszki.
Składniki mieszamy wlewamy wodę, ponownie mieszamy do połączenia składników.
Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Foremki wysmarować lekko olejem oprószyć bułką tartą lub mąką.
Wyrośnięte ciasto wymieszać  łyżką i przełożyć do foremek, posypujemy sezamem i czarnuszką.
Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włożyć wyrośnięte chlebki i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
Pieczemy ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu dobrze jest wyciągnąć chlebki z foremek i studzić na kratce.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz