14 sztuk
7 szt mniej więcej jednakowej wielkości ziemniaków
Masło czosnkowe ok. 70 gramów
Przepis na masło czosnkowe kliknij Tutaj
ok 100 gramów żółtego sera
Ziemniaki obrać i ugotować w całości. Ziemniaki powinny być miękkie ale nie rozgotowane.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Ugotowane ziemniaki wystudzić , przekroić na połowę i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek.
Miąższ przekładamy do miseczki i ugniatamy widelcem dodajemy miękkie masło czosnkowe i starty żółty ser, całość dokładnie mieszamy.
Gotową masą faszerujemy ziemniaki.
Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 20 -30 minut. Piekłam na trzecim poziomie piekarnika.
Smacznego :)
To jest takie proste w przygotowaniu i do tego takie pyszne.
OdpowiedzUsuńZgadzam się banalne i pyszne :)
OdpowiedzUsuń