poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Pieczone ziemniaki z masłem czosnkowym i serem

Tak przygotowane ziemniaczki są świetnym dodatkiem do obiadu jak i do dań z grilla. Proste składniki i pyszny efekt.
14 sztuk
7 szt mniej więcej jednakowej wielkości ziemniaków
Masło czosnkowe ok. 70 gramów 
Przepis na masło czosnkowe kliknij Tutaj
ok 100 gramów żółtego sera

Ziemniaki obrać i ugotować w całości. Ziemniaki powinny być miękkie ale nie rozgotowane.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Ugotowane ziemniaki wystudzić , przekroić na połowę  i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek.
Miąższ przekładamy do miseczki i ugniatamy widelcem dodajemy miękkie masło czosnkowe i starty żółty ser, całość dokładnie mieszamy.
Gotową masą  faszerujemy ziemniaki.

Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Włożyć do  piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 20 -30 minut. Piekłam na trzecim poziomie piekarnika.
Smacznego :)
Przepis ukazał się w gazetce Przyślij Przepis wydanie specjalne nr.10/2020


2 komentarze: