piątek, 3 kwietnia 2020

Wianuszek wielkanocny

Pulchniutkie wianuszki drożdżowe to pomysł na podanie jajek  na śniadanie w święta Wielkanocy ale też na wspólne rodzinne śniadanie weekendowe. 
8-9 sztuk
500 gramów mąki pszennej tortowej
25 gramów drożdży świeżych lub 7 g suchych
6 łyżek oleju
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
300 ml. ciepłej wody

Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i odstawić aż się rozpuszczą


Do miski przesiać mąkę przez sito, dodać resztę składników wraz z drożdżami

Składniki wymieszać łyżką


Następnie wszystko przełożyć na blat i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatamy przez minimum 5 minut. Można lekko podsypywać mąką (jak najmniejszą ilością) ciasto jest elastyczne i miękkie ale nie powinno się mocno kleić do blatu.

Następnie ciasto przełożyć ponownie do miski , przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce. ( ok 30 minut) Ciasto powinno podwoić swoją objętość.



Wyrośnięte ciasto przekładamy ponownie na blat i chwilę zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy go na 8-9 części. z każdego kawałka uformować kulkę. Aby uzyskać mniej-więcej równej wielkości wianuszki można kawałki ciasta odważyć( u mnie każdy kawałek miał po 100 gramów).
Następnie z każdej bułeczki uformować wałeczek o średnicy ok 1 cm /długi 50 cm
Przekroić na połowę.
Końce złączyć/skleić ze sobą i przeplatamy na przemian. Tworzymy okrąg i końce zlepiamy można posmarować wodą będzie się łatwiej kleić
Wianuszek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środek każdego włożyć jajko  i odstawiamy jeszcze na ok 10-15 minut aby trochę podrosły.
Przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem, można posypać sezamem, makiem lub czarnuszką.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włożyć wianuszki i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
Pieczemy ok. 12 minut.
Smacznego :)
Zobacz również przepis na zajączki Wielkanocne z tego samego ciasta.Klik tutaj



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz