300 gramów mąki pszennej typ 550
30 gramów drożdży świeżych
180 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych u mnie tymianek
40 gramów suszonych pomidorów z zalewy
20 gramów oliwek czarnych
1 duży ząbek czosnku
pół małej cebuli
3 łyżki oleju z zalewy pomidorów suszonych
Drożdże zasypać cukrem i odstawić aby się całkowicie rozpuściły.
Pomidory suszone kroimy w drobną kosteczkę.
Oliwki kroimy na cienkie plasterki
Czosnek i cebulę zetrzeć na tarce.
Do miski przesiać mąkę dodać sól i olej z zalewy, wymieszać.
Następnie dodać pokrojone, pomidory suszone, oliwki i starty na tarce czosnek z cebulą, zioła ponownie mieszamy.
Na koniec dodajemy ciepłą wodę i zaczyn z drożdży.
Całość mieszamy, następnie zagniatamy ciasto do połączenia się składników.
Jeżeli ciasto bardzo się lepi do rąk to można dłonie zwilżyć ciepłą wodą.
Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 12/26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięty chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy na drugim poziomie piekarnika 40 minut, następnie chlebek wyciągamy z foremki i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut aby spód i boki chlebka się dopiekły.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego :)
apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam fajny też do dań z grilla :)
OdpowiedzUsuń